Vibroakustinen hoito


Pääasialliset vaikutusalueet

Äänivärähtelyllä on positiivinen vaikutus niin fyysisiin kuin psyykkisiinkin tekijöihin:

  • Aineenvaihdunnan ja ääreisverenkierron vilkastuminen
  • Lihasten rentoutuminen ja yleinen rentoutuminen
  • Verenpaineen ja pulssin laskeminen
  • Kiputuntemusten ja psyykeen jännitystilojen lieveneminen
  • Stressin oireiden väheneminen (niska,- hartia- ja selkäkivut sekä ahdistuneisuus ja jännittyneisyys)
  • Univaikeudet – deltataajuuden palautuminen
  • Kehotietoisuuden lisääntyminen ja vibraatioaistimusten tunnistaminen.

Tietoa vibroakustisesta hoidosta

Matalataajuisen äänivärähtelyhoidon neurologisia ja fysioakustisia vaikutuksia hyödynnetään paitsi erilaisissa terapiatilanteissa (erityisesti musiikkiterapia) myös esimerkiksi rentoutta edistävänä apukeinona. Matalataajuisella äänellä tarkoitetaan ääntä, joka värähtelee 20–100 Hz:n taajuudella. Matalataajuiset ääniaallot, joiden käyttöön vibroakustinen hoito perustuu, aiheuttavat ns. äänihierontaa, jolla on hyvää tekevä ja syvärentouttava vaikutus. Vibroakustinen hoito muokataan yksilöllisesti asiakkaan tarpeiden mukaiseksi.

Matalataajuista äänivärähtelymenetelmää pidetään hyvin luonnonmukaisena hoitokeinona, sillä se huomioi lihasten omat värähtelytaajuudet. Matalat siniäänet etenevät hermostossa ja kehossa esteettömästi ja tasaisesti läpäisten myös lihakset. Siniäänet vaikuttavat tasaisesti ja kulkevat esteettömästi eri materiaalien läpi, sillä siniäänen energiateho on vakio ja ihmisen kehosta 75% on nestettä. Siniäänten värähtelyjen läpäistessä lihaksistoa, ne vaikuttavat lihassoluihin aiheuttaen värähtelyä lihaksessa. Lihassolut värähtelevät, sillä lihakseen johdettu sinivärähtely on lähellä lihasten omia luonnollisia resonanssitaajuuksia, joissa lihas helpoimmin resonoi. Lihasten resonoidessa äänen mukana kehon osat lämpenevät ja ylimääräinen jännitys laukeaa, kuona-aineet kulkeutuvat nopeammin ja helpommin pois kehosta, verenkierto paranee ja happea kulkeutuu paremmin aivoihin ja muualle kehoon. Tämä vaikuttaa myös henkilön vireystilaan.


Asiakkaiden kommentteja vibroakustisesta hoidosta

Aamulla herätessä oon tosi väsyny, mutta oon samalla kokenut olevani aika pirteä päivisin...joka on siis uutta. Eli uskon, että tää on auttanu mua pääsemään syvempään uneen.
— Unettomuudesta ja uniapneasta kärsivän näyttelijän kokemus matalataajuisesta äänivärähtelyhoidosta
 
Kroppa rentoutui päästä varpaisiin, olo oli kevyt ja rauhallinen. Auttoi myös pakkoliike-oireisiin (tic-oireet). Rentoutti lihaksia, kroppa rauhottui.
— Tanssijan ensikokemus matalataajuisesta äänivärähtelyhoidosta urheilusuorituksesta palautuessa